- 13 Nis 2021
- 95
- 0
- 34
İngilizce kelime açılımı olarak, "Moving Average Convergence Divergence" şeklinde ifade edilen bu indikatör, Hareketli Ortalamaların Uyumu ve Uyumsuzluğu şekliyle, olarak tercüme edilebilir.
MACD İndikatörü Al Sat Stratejisi
MACD, yaygın kullanılan teknik analiz göstergelerinden birisi olarak ifade edilebilir. Trendleri takip eden bir ivme göstergesidir. Kısaca ve özellikle, bir finansal varlığın momentumuna bakarak ilgili trendin, yükselip yükselmediğini ya da düşüşlerini tespit eder. Alım satım seviyelerini, sinyaller şeklinde sağlamak ve alım satım fırsatlarını yatırımcılara sunmak için kullanılan bir göstergedir.
MACD indikatörü, üç ana bileşen kullanır. Bunlar;
1- İki hareketli ortalama
2- Bir macd histogram
İki çizgi basit hareketli ortalamalar gibi görünebilir. Ancak bunlar aslında, katmanlı üstel hareketli ortalamalardır. Ana ve daha yavaş olan çizgi MACD hattı iken, daha hızlı olan hat sinyal hattıdır. İki hareketli ortalama bir araya gelirse, yakınsak oldukları ve birbirlerinden uzaklaştıklarında farklılaştıkları görülebilmektedir. İki çizgi arasındaki fark, macd nasıl okunur? cevabı olarak, macd histogram üzerinde gösterilmektedir. MACD sıfır çizgisinin üzerinde işlem yapacak olsaydı, bunun altında bir yükseliş trendini teyit edecekti ve indikatör bir düşüş trendini onaylamak için kullanılacaktı.
Yani macd nasıl okunur? sorusuyla, iki üssel hareketli ortalama kullanılarak hesaplanacağı şu şekilde bilinir;
* daha kısa dönem ama daha hızlı Üssel Hareketli Ortalamanın değerinden
* daha uzun dönem ama daha yavaş Üssel Hareketli Ortalamanın değerinin çıkarılmasına eşittir.
Stratejiler:
Piyasalarda fırsatlar bulmak adına, kullanılabilecek bir dizi macd al sat stratejisi bulunur. Bunlardan en önemli macd al sat olanları;
1-Sinyal Hattı Kesişmeleri
2-Grafik okumaları
3-Sıfır Çizgisi
Yatırımcılar, alım satımlara giriş ve çıkış noktalarını belirlemek için yükseliş veya düşüş momentumunun ne zaman en yüksek olduğunu belirlemek için MACD'yi kullanırlar. MACD, hisse senedi, tahvil, emtialar gibi piyasalardaki, teknik yatırımcılar tarafından kullanılır.
MACD Çizgisi 0'ı Geçtiğinde
Tipik bir çizelgede MACD, sıfır çizgisinin yanı sıra, macd çizgisi ve sinyal çizgisi olmak üzere iki çizgi daha gösterir. Stratejileri takip edip, çeşitli MACD geçiş trendleri oluşturabilmek için, yatırımcıya birçok seçenek sunabilecek kadar sık olarak birbirleriyle kesişirler. Bunlardan bazıları kantitatif ticaretin klasiklerindendir.
Sıfır çizgisini geçen MACD hattında işlem yapmak, MACD ile düşünülebilecek en basit stratejidir.
- macd çizgisi sıfırın üzerine çıktığında satın alım gerçekleştirilir.
- Sıfırın altına düştüğünde, satış yapılır.
MACD aslında iki hareketli ortalama arasında bir mesafe olduğundan, bu ticaret stratejisi iki hareketli ortalamanın ticaret geçişleriyle tamamen aynıdır. Sıfır fark vardır yani aralarında.
Bu günlerde bile, bu stratejiyi takip ederek, bu kadar basit bir eğilim yapmak imkansız olmasa da, bağımsız olarak MACD sıfır çizgisi geçişleri ile ticarette, büyük başarılar elde etmek pek olası değildir.
Bu nedenle, MACD çizgisinin kendisi, her zaman iki hareketli ortalama arasındaki mesafeyi temsil eder. Bu çizgi, sıfır çizgisini geçtiğinde, daha hızlı üssel hareketli ortalama daha yavaş, üssel hareketli ortalamayı geçtiğinde tam olarak aynı seviyede olur.
Sinyal Hattı
Bir alternatif olarak, MACD satırı yerine sinyal çizgisi kullanmak ve sıfır çizgisini geçtiğinde verileri girmektir.
MACD Sinyal hattı tam olarak nedir?
Sinyal hattı, MACD'nin üssel hareketli ortalaması olarak hesaplandığı için, MACD hattının gecikmeli olan bir versiyonudur. Daha gecikmeli olmasının yanı sıra, bu yaklaşım öncekinden çok da farklı değildir aslında. Sinyal çizgisini kullanarak MACD çizgisini yumuşatmak bazı kayıp geçitleri ortadan kaldırır, ancak daha önce kazananlardan birkaç tane daha oluşturur.
Onay bekleyen MACD sıfır çizgi geçişleri:
Alternatif olarak, MACD sıfır çizgisini geçtikten sonra, ilk düzeltmeyi bekleyerek, MACD sıfır çizgi geçiş stratejisini geliştirebilir yatırımcılar. Bazen bu düzeltme, daha iyi bir giriş fiyatı ve daha düşük risk elde etmeyi sağlarken, diğer bazı durumlarda ilk düzeltme asla oluşamaz. Hatta pozisyon oluşmaz. Ne yazık ki, bunlar genellikle ilk MACD sıfır çizgisinin geçişinin olacağı durumlardır. Bazen ilk düzeltme, trendin tersine dönmesine neden olur ve yatırımcı kaybedebilir.
Ancak, ilk düzeltmeyi beklemek işe yarayabilir ve yatırımcının stratejisini geliştirmesini sağlar. Pek çok kişi bu fikri kullanır. Fakat sadece MACD ile de kullanmaz. Yatırımcılar, fiyatın hareketli ortalamaya yaklaşana kadar bekledikleri ve ardından trend yönünde bir ticarete girdikleri, hareketli ortalamalarda oldukça yaygın bir durumdur. Sadece yatırımcı tarafında gerekli testlerin yapılıp, ince ayar yapılması gerekir.
Sinyal hattını geçen MACD hattı:
MACD çizgisinin sinyal çizgisinin üzerinden geçtiği anda, bu durum, düşüş momentumunun muhtemelen sona erdiğini ve fiyatların yükselme şansının yüksek olduğunu gösterir.
Aksine, MACD, sinyal çizgisinin altından geçtiğinde bu bir satış sinyalidir.
Elbette klasik ve popüler olmak bu yaklaşımı, yatırımcıyı dünyaca ünlü bir kazanan yapmaz. Sadece yukarıda belirtilen basit MACD geçişlerine göre avantajı, MACD'nin sıfır çizgisini geçmesini beklememesi ve bu nedenle fiyatın gerisinde daha az gecikme olmasıdır. Bazen gecikme o kadar küçüktür ki, bu ticaret yaklaşımının trend olduğunu bile sorgulayabilir yatırımcı.
Genellikle orijinal trenddeki momentumun biraz yavaşlamasıyla hareket eder yatırımcı, bu da iki çizgiyi kesiştirir. Bazen bu, başlangıçta harika bir yeni trend yakalanmasına neden olurken, bazen piyasa orijinal trendi sürdürür ve sistem kapanır.
Trend girişi
MACD kullanarak bir trende girmek üç adım ile gerçekleşir.
1- Trendin yönünü belirleyerek,
2- Trend doğrultusunda fırsatlar için, MACD kesişmelerini kullanarak,
3- Riski yönetmek için MACD sıfır çizgisini kullanarak.
1.Trendlerin Yönünü Belirlemek:
Yatırımcıların bir trend yönünü belirlemesinin yolu, 200 günlük hareketli ortalamayı kullanmaktır. Bir yatırımcı, bir pozisyon satın almak istiyorsa, fiyatların sürekli olarak ortalama aralığın üzerinde işlem yapıp yapmadığını belirlemek için 200 günlük hareketli ortalamayı fiyat grafiğine uygulayabilir.
2.Trend Doğrultusunda Fırsatlar için, MACD Kesişmelerini Kullanmak:
Ticaret yönü belirlendikten sonra, yatırımcılar mevcut trendle aynı yönde, alım sinyalleri aramaya başlayacaklar. Yukarıdaki verilerde, fiyat 200 günlük hareketli gün ortalamasının üzerinde olduğunda, MACD geçişi potansiyel bir giriş sinyali için kullanılabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi, bir yatırımcı, ilk vurgulanan MACD geçişinde, uzun bir pozisyona girmeyi düşünebilir.
3.Riski Yönetmek için MACD Sıfır Çizgisini Kullanmak:
Eur ve Usd pariteler gibi yükseliş trendinde, düşüş eğilimi olduğunda, bu yükseliş trendinin ivmesinin yavaşladığının ve muhtemelen yön değiştirebileceğinin bir işareti olabilir. Uzun pozisyona sahip bir yatırımcı, bu noktada pozisyondan çıkmak isteyebilir. Ancak bu geçici bir geri çekilmedir. Düşüş eğilimi gerçekleştiğinde, tüccarlar sinyal hattının sıfır çizgisinin altından geçmesini bekleyerek, düşüş eğilimini teyit edebilir. Bu noktada yatırımdan çıkabilirler.
MACD İşlemine Giriş
Finansal para piyasa ticaretinde, MACD işlemlerine geçişin 3 yolu bulunur.
1-Giriş tetikleyicisi olarak MACD geçişi ;
Güçlü bir giriş stratejisine sahip olmak, bir işleme girmeden önce eğilimin yönünü teyit ederek başarı olasılığını artırabilir.
2-Doğrulama olarak kesişmeler ile momentumu belirlemek için, sapmayı kullanma;
Bu gerçekleştiğinde, yatırımcılar ters yönde bir pozisyona girmeden önce, bir sonraki kesişimi, piyasanın tersine dönmenin teyidi olarak kullanabilirler.
3-Sinyalleri filtrelemek için MACD geçişi;
Sinyalleri takip eden yatırımcılar, yalnızca trend yükseldiğinde satın alma fırsatları arayacaklar. Satış fırsatları arayan yatırımcılar için zıt kriterler geçerli olacaktır.
Moderatör tarafında düzenlendi: